Høfeber

Symptomer på høfeber
Høfeber kan vise sig som træthed, snue, nysen, tilstoppet næse samt røde og kløende øjne. Nogle oplever også, at øjnene løber i vand, lysfølsomhed samt hævelse af øjenlåg og af øjenslimhinden. Begge øjne vil typisk være angrebet samtidig. Nogle mennesker med pollenallergi får også kløe i svælget, når der er mange pollen i luften. Andre kan få kløe i mund og svælg, når de spiser bestemte madvarer på grund af krydsreaktioner.
Høfeber kan give astma.
Allergi eller irritation kan forårsage høfeber-symptomer.

Hvornår?
Symptomer om foråret skyldes ofte pollen fra birkel og hassel, mens symptomerne om sommeren normalt skyldes græspollen. Sidst på sommeren er det bynkepollen og skimmelsvampesporer, der kan give symptomer.

Udredning
Blodprøve
Her i klinikken kan vi tilbyde en blodprøve, som kan be- eller afkræfte, om du har tegn til høfeber. Blodprøven kan dog ikke anvendes alene. Det er de symptomer, der opleves, som er vigtigst. Fx kan blodprøven vise forhøjet allergital for hund. Men hvis man ikke reagerer på hund - så er man ikke allergisk. Dog er der risiko for, at man udvikler allergien senere hen. På samme måde kan blodprøven være normal - og alligevel reagerer man med symptomer, hvis man udsættes for det allergifremkaldende stof. Da vil vi anbefale behandling.

Priktest
Ved øre-næse-hals-lægerne kan man selv bestille tid til en priktest. Da undersøger man for flere høfeber-typer, end ved blodprøven. Der kræves ikke henvisning fra egen læge.

Forebyg høfebersymptomer
For at forebygge symptomer på høfeber kan du gøre to ting:

1. Undgå det du ikke kan tåle, hvis din høfeber skyldes allergi.
Læs en række god råd her

2. Behandle med medicin.

Medicinsk behandling
Næsespray!!
Næsespray, der indeholder antihistamin, virker godt på symptomer som fx kløe, nysen og løbenæse. Er din næse tilstoppet, eller du har svære symptomer, anbefaler lægen ofte en næsespray med binyrebarkhormon som forebyggende behandling. Den virker lokalt i næsen og normaliserer den hævede, irriterede slimhinde, så den bliver mindre følsom. Det tager normalt flere dage at opnå fuld effekt af næsespray med binyrebarkhormon. Derfor skal du tage den dagligt i den periode, hvor du har behov for behandling - og gerne starte op 1 måned før de første symptomer forventes. Ofte bedres øjensymptomerne også.

Der findes også et produkt som kombinerer antihistamin og binyrebarkhormon.

Lokalbehandling i næsen kan give irriterede næseslimhinder og en ufarlig næseblødning.

Øjendråber
Øjendråberne indeholder antihistamin, der modvirker den allergireaktion, som bl.a. kan give kløe, røde, hævede og rindende øjne. 

Tabletter
"Allergi-piller" er oftest det folk kalder antihistaminerne. De hjælper på nysen og på øjensymptomerne. Selvom medicinen er "ikke sløvende"-antihistaminer, vil nogle opleve, at de alligevel bliver meget døsige af medicinen. Det er meget individuelt. Så kan man roligt prøve at skifte til et andet mærke.

Binyrebarkhormon-tabletter. I nogle tilfælde er tabletbehandling med antihistamin og lokalbehandling i næse eller øjne ikke nok, og lægen kan vælge at tilbyde dig en kort kur med binyrebarkhormon-tabletter. De er effektive til at slå høfeber-symptomerne væk. Der er dog en række bivirkninger til medicinen, hvorfor det kun bruges til nøds.

Indsprøjtning
Man KAN få en indsprøjtning med langtidsvirkende binyrebarkhormon. Men da man får en ganske betydelig mængde binyrebarkhormon, vil vi fraråde dette. Kan kun overvejes i ganske få tilfælde.

Se meget mere på Astma-allergi Danmarks hjemmeside.